Se schimbă cota de taxare TVA la 9% pentru panouri fotovoltaice în 2024!

Se schimbă cota de taxare TVA la 9% pentru panouri fotovoltaice în 2024!

Dacă te numeri printre cei care urmăresc cu atenție știrile legate de utilizarea energiei solare, sistemele fotovoltaice, instalarea panourilor solare și prețurile pentru diverse pachete, cu siguranță ai aflat că începând cu 1 ianuarie 2024, taxa pe valoare adăugată pentru vânzarea și instalarea panourilor fotovoltaice din România va crește de la 5% la 9%. Ultima schimbare semnificativă în fiscalitate a avut loc acum un an, mai exact în 19 ianuarie, când s-a redus taxa de la 19% la 5%.

Creșterea TVA-ului pentru panouri fotovoltaice: la ce să te aștepți în 2024?

Piața la nivel european este în continuă mișcare, conștientizarea ecologică este în plină ascensiune iar susținerea prin intermediul taxelor rămâne mai importantă ca niciodată.

În acest context, există o strategie europeană care încurajează diverse proiecte de energie verde pentru a reduce dependența de combustibili fosili importați din alte țări. Desigur, modul în care se vor adapta taxele depinde de deciziile politice naționale, care, la rândul lor, trebuie să fie în concordanță cu politicile europene.

Pe drumul către sustenabilitate și independență energetică, este important să beneficiezi informații actualizate despre schimbările fiscale. Pentru a ajuta clienții în perioada de tranziție, FOMCO Solar acordă o atenție deosebită înțelegerii și clarificării modificărilor legislative.

Ce prevede legea?

Legea nr.296/2023 specifică faptul că taxa pe valoare adăugată de 9% va fi introdusă pentru panourile solare, colectoarele solare, pompele de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență și cu emisii scăzute, precum și pentru kiturile de instalare. Legea a fost deja promulgată, astfel că de la 1 ianuarie 2024. aceasta va intra în vigoare.

Știm cu toții că o investiție în panouri fotovoltaice este un proces îndelungat și necesită o planificare tehnică pentru a-ți vedea proiectul realizat. În mod evident, orice factor extern în legătură cu bugetul afectează cumpărătorii, mai ales când este necesar să-și revizuiască planurile deja stabilite.

Sustenabilitate la alt preț

Merită să achiziționezi înainte de majorare?
Referindu-ne la prețul unui sistem fotovoltaic complet de o capacitate mai mare cu servicii de montaj și punere în funcțiune inclusă, majorarea TVA-ului impactează. Deoarece diferența dintre procente este echivalentul în LEI al unui încărcător pentru (de ce nu?) mașina ta electrică. Poți consulta prețurile aici! Informează-te în ce măsură se modifică prețurile la diferite produse și, dacă ești indecis cu privire la achiziții, solicită cu încredere ajutorul echipei de asistență pentru clienți de la FOMCO Solar – chiar și online.

În ciuda provocărilor asociate cu creșterea prețurilor, FOMCO Solar rămâne angajată în promovarea energiei durabile și încurajează clienții să-și păstreze planurile originale, deoarece utilizarea energiei solare reprezintă viitorul sigur, iar orice investiție în acest sens se va amortiza cu siguranță în timp.

Articole
recomandate