5.000 de euro ajutor pentru cei care vor să producă energie electrică

5.000 de euro ajutor pentru cei care vor să producă energie electrică

Admistraţia Fondului de Mediu intenţionează ca, în acest an, să deruleze un program prin care va oferi finanţare nerambursabilă persoanelor fizice care îşi montează acasă panouri fotovoltaice pentru producţia de energie electrică, potrivit unor surse oficiale.

Cetăţenii care îşi instalează aceste panouri fotovoltaice pot folosi energia produsă pentru propriul consum, iar ce depăşeşte poate fi vândută în reţea, distribuitorii fiind obligaţi să preia energie. Condiţia de bază este ca, pentru a beneficia de finanţare, puterea evacuată în reţea trebuie să fie cel mult egală cu puterea pe care o are contractată pentru consumul din reţea, nu mai mare.

Această prevedere poate stimula achiziţia de echipamente şi apetitul consumatorilor de a deveni şi producători (aşa numiţii prosumeri), în condiţiile în care, potrivit surselor noastre, se pare că o parte din barierele legislative care până acum nu permiteau plata energiei livrate de cei mici in reţea, vor fi eliminate.

Preţul primit de prosumer pentru energia electrică livrată în reţea este preţul mediu lunar din ultimele luni de pe Piaţa pentru Ziua Următoare.

Aceste prevederi se vor regăsi în viitoarea lege de modificare a OUG 24/2017, care se află de mai multă vreme în dezbaterea Parlamentului.

Mai multe detalii pe ECONOMICA.net

Articole
recomandate