Napelemes beruházásra készülsz? Ne szegje kedved az áfaemelés!

Napelemes beruházásra készülsz? Ne szegje kedved az áfaemelés!

Ha te is azok közé tartozol, akik kiemelt figyelemmel kísérik a napenergia hasznosításával, a fotovoltaikus rendszerekkel, a napkollektorok telepítésével és a különböző csomagok áraival kapcsolatos híreket, bizonyára értesültél már arról, hogy 2024. január elsejétől 5 százalékról 9 százalékra nő a napelemek értékesítésének és telepítésének általános forgalmi adója Romániában. Történik mindez egy évvel azután, hogy 19 százalékról 5 százalékra csökkentették az áfát.

A változás nem a környezettudatosság kárára történik

Az európai piac folyamatosan változik, és az ökológiai tudatosság előmozdítása az adók révén most fontosabb, mint valaha.
Fontos megérteni a kontextust, hogy az európai stratégiák ösztönzik a különböző zöld energia projekteket annak érdekében, hogy csökkentsük az importból származó fosszilis tüzelőanyagokkal szembeni függőséget. Természetesen az adók alkalmazása országos politikai döntésektől függ, ezeknek pedig összhangban kell lenniük az európai politikákkal.
A fenntarthatóság és az energiafüggetlenség felé vezető úton fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk az adókkal kapcsolatos változásokról. Annak érdekében, hogy segítse ügyfeleit az átalakulás időszakában, a FOMCO Solar kiemelt figyelmet fordít a törvénymódosítás megértésére és érthetővé tételére.

Miről is szól a törvény?

A 296/2023-as számú törvény konkrétan meghatározza, hogy a 9%-os ÁFA-kulcs lép életbe a napelemekre, napkollektorokra, hőszivattyúkra és egyéb magas hatékonyságú, alacsony kibocsátású fűtési rendszerekre, telepítési készletekre vonatkozóan. A törvényt már kihirdették, így január elsejétől ténylegesen életbe lép.

Fenntarthatóság más áron

Tudjuk jól, hogy egy napelemes vagy napkollektoros beruházás nem egyik napról a másikra történik: hosszadalmas és jól átgondolt folyamat eljutni az ötlettől a végső megvalósításig. Érthető módon, minden költségvetéssel kapcsolatos külső beavatkozás kellemetlenül érinti az ügyfeleket, főleg, ha már kész terveket kell felülírni.

A fotovoltaikus rendszerek mellett, vannak olyan termékek, melyeket érdemes most, az áfaemelés előtt beszerezni, hiszen már egy elektromos autótöltő árán is jelentős összegeket spórolhatunk meg. Nézzünk utána, milyen termékeknek milyen mértékben változik az ára, és ha tanácstalanok vagyunk a beszerzést illetően, kérjünk bátran segítséget a FOMCO Solar ügyfélszolgálatos csapatától – akár online is.

Az áremelkedéssel járó kihívások ellenére a FOMCO Solar továbbra is elkötelezett a fenntartható energia előmozdításában, arra ösztönzi a vásárlóit, hogy tartsanak ki eredeti terveknél, mert a napenergia-hasznosítás a biztos jövőt jelenti, ráadásul minden ezirányú befektetés idővel garantáltan megtérül.

Articole
recomandate