Panouri Fotovoltaice
Parametrii principali pentru panouri solare

 • Tensiunea de mers în gol
 • Curentul de scurtcircuit
 • Puterea maxima și randamentul .
Performanța unei celule fotovoltaice este măsurată de curentul electric produs.

Descriere generală panouri solare fotovoltaice:

Panourile fotovoltaice solare, transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Componentele principale ale panoului fotovoltaic sunt celulele solare care convertesc lumina soarelui direct în energie electrică.

Componenta panourilor fotovoltaice, sunt celulele solare, care de regulă, au o suprafață redusă, iar curentul generat de o singură celula este mic, dar conectarea lor în serie și în paralel pot duce curenți suficienți de mari pentru a fi utilizat în practică. Pentru aceasta celulele fotovoltaice sunt încapsulate în panouri care le oferă rezistența mecanică, rezistență la intemperii și posibilitatea de montare și întreținere ușoară. Panourile fotovoltaice sunt înseriate în şiruri egale obţinânduse astfel tensiuni egale compatibile cu invertorul ales.

Tipuri de panouri solare si celule fotovoltaice

Tipuri de panouri solare existente
Descriere si tipuri de panouri solare existente

În funcţie de procesele lor de producţie, se disting următoarele tipuri de panouri solare :

 • cu siliciu monocristalin: au un grad de puritate mai mare a materialului şi garantează cele mai bune prestaţii în termeni de eficienţă având randamentul cel mai mare de 15%. Au o culoare uniformă albastru închis şi o formă circulară sau octogonală, cu diametrul de la 8 la 16 cm şi grosimea de între 0.2-0.3 mm.
 • cu siliciu policristalin: au o puritate mai mare, condiţie care implică o eficienţă mai mică adică randamentul lor este între 13 şi 14%. Au o culoare albastru intens schimbătoare datorată structurii lor policristalice. Au o formă pătrată sau octogonală cu o grosime asemănătoare tipului anterior.
 • Cu siliciu amorf: este vorba despre depunerea unui strat foarte subţire de siliciu cristalin (1-2 micron) pe suprafeţe de un alt material, spre exemplu sticlă sau suporturi din plastic. În acest caz este impropriu să vorbim despre celule, întrucât pot fi acoperite mari în mod continuu. Eficienţa acestei tehnologii este uşor mai scăzută, cu 5-7%.
Tipuri de celule fotovoltaice
Tipuri de celule fotovoltaice
 • Monocristal
 • Policristal
 • Amorf

Fiecare celulă solară constituie dispozitivul principal care stă la baza fiecărui modul fotovoltaic. Un modul fotovoltaic este format dintr-un sistem de celule solare conectate între ele astfel încât să furnizeze o putere electrică (pe modul) în medie cuprinsă între 50 şi 300W.

Pentru a creşte puterea electrică trebuie conectate mai multe module: mai multe module în serie formează o bandă iar mai multe benzi formează un câmp fotovoltaic.

Modulele fotovoltaice schimbă energia luminoasă în energie electrică cu curent continuu în “timp real”, adică producţia de energie electrică este simultană captării energiei solare. Din aceste motive, într-o instalaţie fotovoltaică, în afară de generatorul fotovoltaic (module) sunt necesare şi alte componente.

Panouri si instalatii fotovoltaice – multiple avantaje :

 • pot fi folosite in alimentarea cu energie electrica a cladirilor civile , hotelurilor , supermarketurilor, spitalelor, școlilor, campusurilor universitare, salilor de sport, institutelor in iluminatul zenital
 • la climatizarea de confort cu terminale de tip ventilo-convector și arhitectura fațadelor clădirilor importante
 • închiderea trapelor și luminatoarelor
 • alimenatarea sistemelor de evacuare
 • de asemena permit o largă autonomie pentru diverse device-uri mobile, aparatelor de masurare și control digital
 • în zonele rurale lipsite de electricitate, panourile solare pot alimenta pompele hidraulice, instalații de telecomunicare și iluminat – într-o maniera fiabilă și ecologică